floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Euphorbia chamaesyce
 
Karaburun / İzmir - Temmuz 2020 © Serdar Ölez
Euphorbia chamaesyceEuphorbia chamaesyceEuphorbia chamaesyceEuphorbia chamaesyceEuphorbia chamaesyceEuphorbia chamaesycephotos
Gözlem bildir
Şebrem
Euphorbiaceae / Euphorbia / Euphorbia chamaesyce
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Şebrem (Euphorbia chamaesyce) Sütleğengiller (Euphorbiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1600 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar, moloz yığınları, çakıllı düzlükler, tuzlu ve kumluk topraklar, su kenarları ve tahrip edilmiş yerlerde doğal gelişim gösterebilirler. 


Bilimsel olarak Euphorbia chamaesyce L. şeklinde tanımlanır.

Euphorbia etimolojisi

Yunan fizikçisi Euphorbos, kaktüs benzeri bir bitkiden bahsederek güçlü bir müshil olarak kullanıldığını yazmıştır; Numidia Kralı II.Juba MS 12`de bu bitkiye Euphorbos adını vermiştir; 1753`te bu bitkiyi de içeren tüm cins Euphorbia olarak adlandırılmıştır.

chamaesyce etimolojisi

Chamaesyce Dancada `toprak, topraktan` anlamına gelen chamae kelimesi ile Latincede `incir, incir ağacı` anlamına gelen συκον (sykon) kelimesinin birleşiminden türetildiği sanılmamktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30 cm kadar boylanabilen, sıklıkla yere yayılı olarak gelişen, tek yıllık otsu bir türdür. Gövde yüzeyi tüysüz veya havlı ve biraz dumanlıdır; genellikle tabandan çok-dallanmıştır. Yapraklar asimetrik yuvarlağımsı, yumurtamsı veya dikdörtgenimsi formda ve 1-11 x 1-6 mm boyutlardadır; küt uçlu veya çentikli uçludur; taban asimetriktir; tam kenarlarlıdır veya en azından üst yarıda belli-belirsiz ince testere dişli olabilir; stipül şeritsi-ipliksi formda ve 1 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Mayıs-Ekim ayları arasında gerçekleşir; beze yuvarlağımsı-enine yumurtamsı, sarımsı- veya kırmızımsı-kahverengidir ve beyaz veya pembemsi uzantıları vardır. Meyve 2 mm çaptadır; tohumlar soluk gri renkte, yumurtamsı-dört köşeli formda ve 1.2 mm boydadır, yüzey düzensiz siğilli ve/veya kırışıktır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Euphorbia chamaesyceYunusemre / Manisa
Eylül 2024 ©Serdar Ölez
Euphorbia chamaesyceKaraburun / İzmir
Temmuz 2020 ©Serdar Ölez
Euphorbia chamaesyceAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Euphorbia chamaesyceKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Euphorbia türleri: E.acanthothamnos, E.agraria, E.aleppica, E.altissima, E.amygdaloides, E.anacampseros, E.apios, E.arguta, E.arvalis, E.aulacosperma, E.austroanatolica, E.barrelieri, E.belgradica, E.cassia, E.chaborasia, E.chamaesyce, E.characias, E.cheiradenia, E.condylocarpa, E.coniosperma, E.craspedia, E.cyparissias, E.davisii, E.dendroides, E.denticulata, E.dimorphocaulon, E.djimilensis, E.epithymoides, E.eriophora, E.erubescens, E.erythrodon, E.esula, E.exigua, E.falcata, E.fistulosa, E.forsskalii, E.gaillardotii, E.glareosa, E.grisophylla, E.haussknechtii, E.helioscopia, E.herniariifolia, E.heteradena, E.heterophylla, E.hierosolymitana, E.hirsuta, E.humifusa, E.iberica, E.illirica, E.isaurica, E.kotschyana, E.lagascae, E.lathyris, E.ledebourii, E.lucida, E.macrocarpa, E.macroceras, E.macroclada, E.maculata, E.marschalliana, E.microsphaera, E.myrsinites, E.nutans, E.oblongata, E.oblongifolia, E.orientalis, E.oxyodonta, E.palustris, E.pannonica, E.paralias, E.peplis, E.peplus, E.pestalozzae, E.petiolata, E.petrophila, E.phymatosperma, E.physocaulos, E.pisidica, E.platyphyllos, E.prostrata, E.rhabdotosperma, E.rhytidosperma, E.rigida, E.salicifolia, E.sanasunitensis, E.schottiana, E.segetalis, E.seguieriana, E.serpens, E.sintenisii, E.smirnovii, E.spinosa, E.squamosa, E.stricta, E.szovitsii, E.taurinensis, E.terracina, E.thompsonii, E.valerianifolia, E.wittmannii
Gözlem bildirilen diğer Euphorbia türleri: E.hypericifolia, E.marginata, E.milii, E.pulcherrima, E.tirucalli




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)