floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Euphorbia esula subsp. tommasiniana
 
Senek / Pülümür / Tunceli - Haziran 2023 © Serdar Ölez
Euphorbia esula subsp. tommasiniana
Gözlem bildir
Eşeksütleğeni
Euphorbiaceae / Euphorbia / Euphorbia esula subsp. tommasiniana
mapmapmapmapmapmapmapmap
Eşeksütleğeni (Euphorbia esula subsp. tommasiniana) Sütleğengiller (Euphorbiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı ve Doğu Karadeniz, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Hakkari, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 650-2100 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar, döküntüler, aşınmış kil tepeler, kuru nehir-toprak yığınları, çakıllı kıyılar, çalılıklar, kumlu tarlalar ve kısmen tarım yapılan yamaçlarda gözlenebilir.

Bilimsel olarak Euphorbia esula subsp. tommasiniana (Bertol.) Kuzmanov şeklinde tanımlanır.

Euphorbia etimolojisi

Yunan fizikçisi Euphorbos, kaktüs benzeri bir bitkiden bahsederek güçlü bir müshil olarak kullanıldığını yazmıştır; Numidia Kralı II.Juba MS 12`de bu bitkiye Euphorbos adını vermiştir; 1753`te bu bitkiyi de içeren tüm cins Euphorbia olarak adlandırılmıştır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.

subsp. etimolojisi

Subsp. İngilizcede `alttür` anlamına gelen subspecies kelimesinin kısaltmasıdır. Bertol. kısaltması bilim insanı Antonio Bertoloni (1775-1868) için kullanılmıştır; Bertoloni (1775-1868) İtalyan bir bitki bilimcidir. Kuzmanov kısaltması bilim insanı Bogdan Antonov Kuzmanov (1934-1991) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Genellikle kümeler halinde gelişen, 1 m kadar boylanabilen, çok yıllık bir türdür; neredeyse tamamen tüysüzdür. Genellikle yaprak koltuklarından yapraklı sürgün vermez. Sap yaprakları şeritsi-mızraksı veya eliptik-mızraksı formda ve 4-7 x 0.5-1 cm boyutlardadır; keskin uçlu veya sivrimsidir; tam kenarlıdır. Işınsal yapraklar genişçe yumurtamsı, eliptik-yumurtamsı veya eliptik-mızraksı formdadır. İkincil ışınsal yapraklar yuvarlağımsı, yumurtamsı-eşkenar dörtgen biçimli, genişçe yumurtamsı veya eliptik-yumurtamsı formda ve 0.5-1.5 x 0.5-1.5 cm boyutlardadır. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında gerçekleşir. Işınlar 5-8 adet, önce üçlü veya dörtlü, sonra tek veya çift çatal şeklindedir; kaprak koltuklarından çıkan ışınlar 4-13 adettir. Bezeler 2-3 mm çaptadır. Meyve 5 mm çapında ve üç lobludur, her lobda 2 sıraf küçük yumru bulunur, eser miktarda cılız tüylüdür; boyuncuklar 3-4 mm uzunluktadır ve boylarının yarı kadar kısmı birleşiktir. Tohumlar yumurta biçimli ve 3 mm boydadır, yüzeyler pürüzsüz ve pembemsi-kahverengidir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Euphorbia esula subsp. tommasinianaSenek / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Euphorbia esula subsp. tommasinianaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer E. esula taksonları: Euphorbia esula subsp. tommasiniana
Türkiye´de doğal yayılan diğer Euphorbia türleri: E.acanthothamnos, E.agraria, E.aleppica, E.altissima, E.amygdaloides, E.anacampseros, E.apios, E.arguta, E.arvalis, E.aulacosperma, E.austroanatolica, E.barrelieri, E.belgradica, E.cassia, E.chaborasia, E.chamaesyce, E.characias, E.cheiradenia, E.condylocarpa, E.coniosperma, E.craspedia, E.cyparissias, E.davisii, E.dendroides, E.denticulata, E.dimorphocaulon, E.djimilensis, E.epithymoides, E.eriophora, E.erubescens, E.erythrodon, E.esula, E.exigua, E.falcata, E.fistulosa, E.forsskalii, E.gaillardotii, E.glareosa, E.grisophylla, E.haussknechtii, E.helioscopia, E.herniariifolia, E.heteradena, E.heterophylla, E.hierosolymitana, E.hirsuta, E.humifusa, E.iberica, E.illirica, E.isaurica, E.kotschyana, E.lagascae, E.lathyris, E.ledebourii, E.lucida, E.macrocarpa, E.macroceras, E.macroclada, E.maculata, E.marschalliana, E.microsphaera, E.myrsinites, E.nutans, E.oblongata, E.oblongifolia, E.orientalis, E.oxyodonta, E.palustris, E.pannonica, E.paralias, E.peplis, E.peplus, E.pestalozzae, E.petiolata, E.petrophila, E.phymatosperma, E.physocaulos, E.pisidica, E.platyphyllos, E.prostrata, E.rhabdotosperma, E.rhytidosperma, E.rigida, E.salicifolia, E.sanasunitensis, E.schottiana, E.segetalis, E.seguieriana, E.serpens, E.sintenisii, E.smirnovii, E.spinosa, E.squamosa, E.stricta, E.szovitsii, E.taurinensis, E.terracina, E.thompsonii, E.valerianifolia, E.wittmannii
Gözlem bildirilen diğer Euphorbia türleri: E.hypericifolia, E.marginata, E.milii, E.pulcherrima, E.tirucalli




Kaynaklar
  1. Euphorbia esula. (2023). Türkiyebitkileri.com - Anasayfa. https://turkiyebitkileri.com/tr/foto%C4%9Fraf-galerisi/euphorbiaceae-sutle%C4%9Fengiller/euphorbia-sutle%C4%9Fen/euphorbia-esula.html
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)