floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Sanguisorba minor
 
Köpenez / Gediz / Kütahya - Nisan 2024 © Serdar Ölez
Sanguisorba minorSanguisorba minorSanguisorba minorSanguisorba minorSanguisorba minorSanguisorba minorphotos
Gözlem bildir
Çayırdüğmesi
Rosaceae / Sanguisorba / Sanguisorba minor
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Çayırdüğmesi (Sanguisorba minor) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Ergene, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Sanguisorba minor L. şeklinde tanımlanır.

Sanguisorba etimolojisi

Sanguisorba cins adı Latincede "kanı emmek" anlamına gelir; bu, cins içindeki bazı türlerin kanamayı durdurmak için tarihsel kullanımına bir göndermedir.

minor etimolojisi

Minor {Latince}: daha az, daha küçük, daha küçük, genç, (mecazi olarak) aşağı, daha az önemli. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Gövdeler dik, (5-) 10-75 cm, tüysüz, kısa havlı veya seyrek cılız tüylü, eser miktarda dallanmış. Alt yapraklar tabanda rozet şeklinde, az çok dikdörtgenimsi, tüysü; yaprakçıklar (7-) 11-17 adet, daire şeklinde veya dikdörtgenimsi veya yumurtamsı, derin testere dişli, altta genellikle cılız tüylü veya ipeksi tüylü-cılız tüylü. Üst yapraklar az sayıda, taban yapraklarına benzer fakat daha az sayıda, görece daha dar yaprakçıklar. Başlar az çok küremsi. Çanak yapraklar yeşil renkte, beyazımsı veya pembemsi kenarlı, yumurtamsı-dikdörtgenimsi, 2-3 mm. Hipantiyum sert, sert kabuklu ve tek çekirdekli meyve oluşturur, 4-köşeli, yüzeyler tüylü, buruşuk veya siğilli.

Türkiye´de 4 alttür gözlemlenebilir.

1. Meyve kısa havlı, taban kısmı dar yumurta biçiminde veya yumurta biçimli, uç kısmı yuvarlağımsı, basık beğil, 4 kanat belirsiz, yüzey buruşuk veya hemen hemen pürüzsüz, 2-3 x 1-1.5 mm ...subsp.lasiocarpa

1. Meyve tüysüz, yuvarlağımsı veya az çok keskin uçlu, basık veya değil, kanatlar sıklıkla belirgin, yüzey genellikle belirgin buruşuk veya siğilli, 2.5-4 x 1-3 mm

2. Köşeler belirgin kanatlı değil, oldukça düz; meyve iğsi, biraz basık, yüzey buruşuk, 3-3.7 x 1-1.5 mm ...subsp.minor

2. Köşeler belirgin şekilde kanatlı, veya eğer değilse, meyve belirgin olarak siğilli, belirgin çıkıktılı, düz değil, yumurta biçimli veya taban kısmı dar yumurta biçiminde ...subsp.balearica



listMaplistPiclist

Gözlemler


Sanguisorba minorAşağıbeyçayırı / Pınarbaşı / Kayseri
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Sanguisorba minorHacımemi / Ayaş / Ankara
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Sanguisorba minorDerbent / Salihli / Manisa
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Sanguisorba minorSaip / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Sanguisorba minorKöpenez / Gediz / Kütahya
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Sanguisorba minorEğrisöğüt / Pınarbaşı / Kayseri
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Sanguisorba minorBucak / Burdur
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Sanguisorba minorArdıçlı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Sanguisorba minorEfes  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Sanguisorba minorAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Sanguisorba minorAmasra / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Sanguisorba minor eşisimleri/sinonimleri: Sanguisorba minor subsp. minor
Türkiye´de doğal yayılan diğer S. minor taksonları: Sanguisorba minor subsp. balearica, Sanguisorba minor subsp. lasiocarpa
Türkiye´de doğal yayılan diğer Sanguisorba türleri: S.armena, S.minor, S.officinalis, S.verrucosa




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)