floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Aethionema arabicum
 
Ağaşenlik / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Aethionema arabicumAethionema arabicumAethionema arabicumAethionema arabicumAethionema arabicumAethionema arabicumphotos
Gözlem bildir
Araptaşçantası
Brassicaceae / Aethionema / Aethionema arabicum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Araptaşçantası (Aethionema arabicum) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 600-2700 m yükseklikler arasında; nadas ve taşlık yamaçlarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Aethionema arabicum (L.) Andrz. ex DC. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Andrz. kısaltması bilim insanı Antoni Lukianowicz Andrzejowski (1785-1868) için kullanılmıştır. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir

Morfoloji


10-15 cm boylanabilen, tek yıllık bir türdür. Gövdeler genellikle dallanmıştır. Dip yapraklar dikdörtgenimsi veya genişçe yumurtamsı ve saplıdır. Sap yaprakları dip yapraklarına benzer, ancak keskin uçlu, kalpsi ve sapı kavrar şekildedir. Taç yapraklar 2-3 x 0.5-1 mm, beyaz veya pembedir. Sapçıklar kıvrımlı, dişli ve boylarının çokça kısmında gevşekçe kaynaşıktır; ercikler uzunca ve ucu sivri çıkıntılıdır. Nadiren heterocarpiktir. Meyve sapı ± dik ve 2-5 mm uzunluktadır; meyve genişçe yumurtamsı ve 6-12 x 6-12 mm boyutlardadır; perde 4-6 x 1-1.5 mm boyutlardadır; kanatlar 2-3 mm boydadır; girinti 2-4 mm boydadır; boyuncuk çok kısa ve 1 mm´den azdır, kırılgandır. Tohumlar 3-4 kabarcıklı ve yapışkandır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Aethionema arabicumKırankışla / Sungurlu / Çorum
Mayıs 2024 ©Serdar Ölez
Aethionema arabicumCumhuriyet / Beypazarı / Ankara
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Aethionema arabicumPolatlı / Ankara
Mayıs 2023 ©Mustafa Gökmen
Aethionema arabicumPolatlı / Ankara
Mayıs 2017 ©Serdar Ölez
Aethionema arabicumAğaşenlik / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Aethionema arabicumGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Aethionema arabicumKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Aethionema arabicumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Aethionema arabicumPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Aethionema türleri: A.acarii, A.alanyae, A.annuum, A.apetalum, A.arabicum, A.armenum, A.bingoelicum, A.caespitosum, A.capitatum, A.carneum, A.cordatum, A.coridifolium, A.demirizii, A.diastrophis, A.dincii, A.dumanii, A.dumelicum, A.ertughrulii, A.erzincanum, A.eunomioides, A.fimbriatum, A.froedinii, A.fruticulosum, A.glaucinum, A.grandiflorum, A.heterocarpum, A.heterophyllum, A.huber-morathii, A.karamanicum, A.lepidioides, A.lycium, A.marashicum, A.membranaceum, A.munzurense, A.oppositifolium, A.ozbekii, A.papillosum, A.saxatile, A.schistosum, A.speciosum, A.spicatum, A.stylosum, A.subulatum, A.syriacum, A.thesiifolium, A.turanicum, A.turcica, A.virgatum, A.yildirimlii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)