floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helianthemum antitauricum
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Hasgüngülü
Cistaceae / Helianthemum / Helianthemum antitauricum
mapmap
Hasgüngülü (Helianthemum antitauricum) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de sadece Orta Kızılırmak alt bölgesinde yayılış göstermektedir. 1800-2100 m rakımlardaki kayalık kireçtaşlı yamaçlarda ve karaçam ormanlarında yetişmektedir.

Helianthemum antitauricum Türkçede Hasgüngülü olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Helianthemum antitauricum P.H.Davis & Coode şeklinde tanımlanır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. P.H.Davis kısaltması bilim insanı Peter Hadland Davis (1918 - 1992) için kullanılmıştır; Davis 1963´te Contributions to the flora of Turkey adlı tezi D.Sc. unvanı almıştır

Coode etimolojisi

Coode kısaltması türün İngiliz botanikçi Mark James Elgar Coode (1937-) tarafından yayınlandığını belirtir; Coode özellikle Elaeocarpaceae ailesi için taksonomik yazar ve otoritedir. Coode kısaltması bilim insanı Mark James Elgar Coode (1937-) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Gövde 10 cm’ye kadar boylanabilen, sürünücü ve kısa ve kompakt şekildedir. Tüy durumu kısa ve yıldızsı tüylüdür. Yapraklar ters yumurtamsı – eliptik, 5-13 (-15) mm uzunluğunda ve düğüm aralarından çok fazla uzundur. En azından gençken kenarı geri kıvrıktır. Kulakçıklar aşağıda yoğundur ve dökülmez. Çiçek kurulu kısa, seyrek ve 2-4 çiçeklidir. Çiçek sapı sıklıkla eklemlidir ve çanak yapraklardan daha uzundur. İç çanak yapraklar genişçe eliptik, ucu küt, nadiren sivri ve iç yüzeyi tüylüdür. Stillus çift kıvrımlıdır. Kapsül seyrek tüylü, çenet kenarlarına doğru daha yoğun tüylüdür. Çiçeklenme zamanı haziran – temmuz ayları arasındadır.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Helianthemum türleri: H.aegyptiacum, H.antitauricum, H.germanicopolitanum, H.kotschyanum, H.lasiocarpum, H.ledifolium, H.microcarpum, H.nummularium, H.oelandicum, H.ovatum, H.salicifolium, H.stipulatum, H.strickeri, H.syriacum, H.tomentosum




Kaynaklar
  1. Yeşilyurt, E. & Aslan, S. (Akkemik, Ü. Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)