floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helianthemum kotschyanum
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kırgüngülü
Cistaceae / Helianthemum / Helianthemum kotschyanum
mapmapmap
Kırgüngülü (Helianthemum kotschyanum) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 100-400 m yüksekliklerde; bozkırlarda yetişir.

Bilimsel olarak Helianthemum kotschyanum Boiss. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


8-30 cm’ye kadar boylanabilen, yarı çalı ve dik şekilde büyüyen, gövdesi sert kılsı tüylü bir türdür. Yapraklar 5-30 mm uzunluğunda, 2-5 mm genişliğinde, kenarı bazen geri kıvrık, şeritsi-dörtgensiden dar mızraksı yapıya kadar değişir. Üst yüzeyi kılsı, bazen her iki yüzeyi yıldızsı tüylüdür. Çiçek kurulu 4-17 çiçekli, dik, çiçek sapı hemen hemen çanak yapraklara eşittir. Çanak yapraklarda yıldızsı tüyler yoktur. İç yüzeyi tüysüzdür. Genellikle belirgin kahverengi damarlı ve sert kılsı tüylüdür. Taç yapraklar 10-18 mm uzunluğundadır. Stillus altta kıvrık, fakat üst yarısında bazen düzdür. Çiçeklenme zamanı mayıs - haziran ayları arasındadır.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Helianthemum türleri: H.aegyptiacum, H.antitauricum, H.germanicopolitanum, H.kotschyanum, H.lasiocarpum, H.ledifolium, H.microcarpum, H.nummularium, H.oelandicum, H.ovatum, H.salicifolium, H.stipulatum, H.strickeri, H.syriacum, H.tomentosum




Kaynaklar
  1. Yeşilyurt, E. & Aslan, S. (Akkemik, Ü. Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)