floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helianthemum strickeri
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Bolkargüngülü
Cistaceae / Helianthemum / Helianthemum strickeri
mapmap
Bolkargüngülü (Helianthemum strickeri) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de sadece Adana alt bölgesinde yayılış göstermektedir. 2200 m yüksekliğindeki alpin kuşakta yetişmesine rağmen 1853 yılından beri popülasyonu hakkında yeterli bir veri elde edilmemiştir.

Bilimsel olarak Helianthemum strickeri Grosser şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Grosser kısaltması bilim insanı Wilhelm Carl Heinrich Grosser (1869-1942) için kullanılmıştır.

Morfoloji


20 cm’ye kadar boylanabilen grimsi renkte çalı formunda bir bitkidir. Özellikle genç kısımlarda yayık tüylüdür. Yapraklar genişçe eliptik, her iki yüzeyi de gri-kıtıksı tüylüdür. Nadiren üst yüzeyde tüyler körelmiştir. Çiçekler üst yaprakların koltuklarında tekli, nadiren uçta 2-3’lü gruplar halindedir. Çiçek sapı eklemli değil ve çanak yapraklardan daha uzundur. Çanak yapraklar yumurtamsı ve sivridir. Stillus çift kıvrımlıdır. Çiçeklenme zamanı temmuz ayındadır.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Helianthemum türleri: H.aegyptiacum, H.antitauricum, H.germanicopolitanum, H.kotschyanum, H.lasiocarpum, H.ledifolium, H.microcarpum, H.nummularium, H.oelandicum, H.ovatum, H.salicifolium, H.stipulatum, H.strickeri, H.syriacum, H.tomentosum




Kaynaklar
  1. Yeşilyurt, E. & Aslan, S. (Akkemik, Ü. Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)