floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helianthemum oelandicum
 
Kahramankazan / Ankara - Nisan 2024 © Mustafa Gökmen
Helianthemum oelandicumHelianthemum oelandicumHelianthemum oelandicumHelianthemum oelandicumHelianthemum oelandicumHelianthemum oelandicumphotos
Gözlem bildir
Tüylügüngülü
Cistaceae / Helianthemum / Helianthemum oelandicum
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Tüylügüngülü (Helianthemum oelandicum) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 800 -2500 m rakımlardaki açık yamaçlar, bozkır, hareketli taşlık yamaçlarda yetişir.

Bilimsel olarak Helianthemum oelandicum (L.) DC. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir

Morfoloji


Çok yıllık yarı çalı bir türdür. Yapraklar eliptikten mızraksıya kadar, kulakçıksız, ya kısa yıldızsı tüylerle birlikte sık tüylü ya da değil. Açık yeşil veya bazen sık tüylüdür. Çanak yapraklar seyrek veya yoğun kıtıksı tüylüdür. İç çanak yapraklar 3-5 mm, çiçekler sarı ve 4-7 mm’dir. Çiçeklenme zamanı mayıs– ağustos ayları arasındadır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Helianthemum oelandicumKahramankazan / Ankara
Nisan 2024 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer H. oelandicum taksonları: Helianthemum oelandicum subsp. incanum
Türkiye´de doğal yayılan diğer Helianthemum türleri: H.aegyptiacum, H.antitauricum, H.germanicopolitanum, H.kotschyanum, H.lasiocarpum, H.ledifolium, H.microcarpum, H.nummularium, H.oelandicum, H.ovatum, H.salicifolium, H.stipulatum, H.strickeri, H.syriacum, H.tomentosum




Kaynaklar
  1. Yeşilyurt, E. & Aslan, S. (Akkemik, Ü. Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)