floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helianthemum ovatum
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Yeşilgüngülü
Cistaceae / Helianthemum / Helianthemum ovatum
mapmap
Yeşilgüngülü (Helianthemum ovatum) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Batı Karadeniz alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. 900–2200 m rakımlardaki kireçtaşlı kayalık yamaçlarda yetişir.

Bilimsel olarak Helianthemum ovatum Dun. şeklinde tanımlanır.

Morfoloji


Gövde yarı çalı ve sıklıkla gevşek ve dağınık görünümlü bir bitkidir. Tüy durumu değişkendir. Fakat genellikle sert kılsı tüylü değildir. Yapraklar 3-5 (-7) mm genişliğinde, çok dar eliptikten dörtgensi şekile kadar değişir. Kenarı geri kıvrık değil veya hafifçe geri kıvrıktır. Yapraklar her iki yüzeyde yeşil renklidir. Çiçeklenme zamanı temmuz – ağustos ayları arasındadır.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Helianthemum türleri: H.aegyptiacum, H.antitauricum, H.germanicopolitanum, H.kotschyanum, H.lasiocarpum, H.ledifolium, H.microcarpum, H.nummularium, H.oelandicum, H.ovatum, H.salicifolium, H.stipulatum, H.strickeri, H.syriacum, H.tomentosum




Kaynaklar
  1. Yeşilyurt, E. & Aslan, S. (Akkemik, Ü. Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)