floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Viola kitaibeliana
 
Uçarı / Kahramankazan / Ankara - Nisan 2022 © Serdar Ölez
Viola kitaibelianaViola kitaibelianaViola kitaibelianaViola kitaibelianaViola kitaibelianaViola kitaibelianaphotos
Gözlem bildir
Yabani menekşe
Violaceae / Viola / Viola kitaibeliana
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yabani menekşe (Viola kitaibeliana) Menekşegiller (Violaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1800 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar, döküntüler, makilikler, toprak yığınları ve benzeri alanlarda gözlenebilirler.

Bilimsel olarak Viola kitaibeliana Roem. & Schult. şeklinde tanımlanır.

Viola etimolojisi

Viola Latincede bugün `menekşe rengi` olarak bilinen violet kelimesinden türetilmiştir.

kitaibeliana etimolojisi

Kitaibeliana epiteti Macar botanikçi ve kimyager Pál Kitaibel (1757 - 1817)΄e ithaf edilmiştir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Roem. kısaltması bilim insanı Johann Jakob Roemer (1763-1819) için kullanılmıştır. Schult. kısaltması bilim insanı Josef August Schultes (1773-1831) için kullanılmıştır; Schultes Avusturyalı bir bitki bilimcidir.

Morfoloji


3-12 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Tüm bitki yoğun kısa gevrek tüy örtüsü ile kaplıdır. Alt yapraklar daire şeklinde, diğerleri dikdörtgenimsi-ıspatulamsıdır, tümü küt dişli lobudur. Stipül tüysü parçalıdır, loblar dikdörtgenimsi-ıspatulamsı ve küt dişli lobludur, terminal segment saplıdır, yanal dilimler daha küçüktür. Çiçeklenme mart-haziran ayları arasında gerçekleşir; çiçek kümesi sapı çiçeklerin hemen altında çift braktelidir. Çanak yapraklar mızraksı formdadır. Taç krem-beyaz ile sarı arası bir renktedir, merkez kısım canlı sarı renktedir, nadiren üst ve yanal loblar soluk mavi renkte olabilir; altlardaki taç yapraklar 5-8 mm kadardır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Viola kitaibelianaİymir / Kahramankazan / Ankara
Nisan 2022 ©Serdar Ölez
Viola kitaibelianaUçarı / Kahramankazan / Ankara
Nisan 2022 ©Serdar Ölez
Viola kitaibelianaKarakütük / Tarsus / Mersin
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Viola kitaibelianaHacıkadın / Keçiören / Ankara
Nisan 2020 ©Mustafa Gökmen
Viola kitaibelianaKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Viola kitaibelianaTurnalı / Menteşe  / Muğla
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Viola kitaibelianaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Viola kitaibelianaBartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Viola kitaibelianaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Viola türleri: V.alba, V.altaica, V.amani, V.arvensis, V.bocquetiana, V.canina, V.crassifolia, V.denizliensis, V.dichroa, V.dirimliensis, V.ermenekensis, V.gracilis, V.heldreichiana, V.hymettia, V.isaurica, V.jordanii, V.kitaibeliana, V.kizildaghensis, V.modesta, V.occulta, V.odontocalycina, V.odorata, V.parvula, V.pentadactyla, V.reichenbachiana, V.rupestris, V.sandrasea, V.sieheana, V.suavis, V.tricolor, V.velutina, V.yildirimlii, V.yuzufelensis




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2022)
  2. BG Flora.eu. (2022). BG Flora.eu. https://www.bgflora.eu/Viola%20kitaibeliana%20Schult._EN.html
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)