Tarlamenekşesi (Violaarvensis) Menekşegiller (Violaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Doğu Karadeniz, Asıl Ege alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 0-3000 m yükseklikler arasında; terkedilmiş tarlalar, yol kenarları ve çayırlıklarda doğal olarak yetişirler.
Bilimsel olarak Violaarvensis Murray şeklinde tanımlanır.
Viola etimolojisi
Viola Latincede bugün `menekşe rengi` olarak bilinen violet kelimesinden türetilmiştir.
arvensis etimolojisi
Arvensis Latincede tarla, tarladan gelen anlamlarına gelir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Murray kısaltması bilim insanı Johan Andreas Murray (1740-1791) için kullanılmıştır.
Morfoloji
5-50 cm boylanabilen, tek yıllık veya iki yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik veya yukarı doğru yükselen, basit veya tabandan dallanmış ve yüzeyi çok seyrek kısa havlıdır. stipül yapraksı, 2-40 mm uzunlukta, tüysü parçalı, uç parça en geniş, yanal parçalar şeritsi-hemen hemen mızraksı; yapraklar 0.5-6.5 × 0.2-2.2 cm, özellikle kenarlar ve damarlar boyunca kenar ve boyunca seyrek kısa havlı, kenarlar küt veya testere dişli; alt yapraklar yumurtamsı veya dairemsi-yumurtamsı, taban yuvarlağımsı, sap yapraklara eşit veya daha uzun; orta yapraklar dikdörtgenimsi-yumurtamsı veya dikdörtgenimsi-eliptik, taban kamamsı, yaprak sapı kısa; üst yapraklar dikdörtgenimsi-mızraksı ve belli belirsiz saplıdır. Çiçeklenme Nisan-Eylül ayları arasında; çiçekler birkaç veya birçok; çiçek sapı 2.5-11 cm, tüysüz; brakteoller 2 tane, mızraksı; çanak yapraklar dikdörtgenimsi-mızraksı, 4-15 mm, keskin uçlu; dip kulakçıklar 1-4 mm, düzensiz dişli; taç huni biçimli; taç yapraklar sarı veya fildişi rengi, çanak yapraklardan daha kısa veya hemen hemen eşit, 6-14 mm, üsttekiler soluk, alttaki mahmuz dahil 5.5-14 mm; mahmuz 1-4 mm uzunlukta ve düzdür. Meyvelenme Haziran-Eylül ayları arasında; kapsül meyve 6-10 mm; tohumlar dikdörtgenimsi-yumurtamsı, 1.5-1.8 mm boydadır.
Viola arvensis in flora of China @ efloras.org. (n.d.). eFloras.org Home. https://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=242417461
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)