floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ornithogalum montanum
 
Ardıçlı / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Ornithogalum montanumOrnithogalum montanumOrnithogalum montanumOrnithogalum montanum
Gözlem bildir
Dağakyıldızı
Asparagaceae / Ornithogalum / Ornithogalum montanum
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Dağakyıldızı (Ornithogalum montanum) Kuşkonmazgiller (Asparagaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1350 m yükseklikler arsında;  çalılıklar, çayırlıklar ve yamaçlarda gözlemenebilir.

Bilimsel olarak Ornithogalum montanum Cirillo şeklinde tanımlanır.

Ornithogalum etimolojisi

Ornithogalum Yunancada `kuş` anlamına gelen ornithos kelimesi ile `süt` anlamına gelen gala kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; beyaz çiçeklerine atfen adlandırıldığı sanılmaktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Cirillo kısaltması bilim insanı Domenico Maria Leone Cirillo (1739-1799) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Yapraksız çiçek sapı 10-20 cm boylanabilir. Yapraklar birkaç tanedir ve kavisli olarak dışa açılmışlardır; tabanda 8-15 mm genişliktedir ve kademeli olarak keskin uca doğru incelir; tüysüzdür; üst kısımda beyaz çizgi yoktur; tam kenarlıdır; genellikle yapraksız çiçek sapından daha kısadır. Salkım yalancı şemsiye formunda ve 7-14 çiçeklidir. Çiçek örtüsü dilimleri 11-16 mm boyda, iç kısmı beyaz, dış kısmı beyaz ve bir yeşil şeritlidir. Meyve sapı yayılı veya gövdeye dar açılıdır, ± düz ve 40-70 mm boydadır. Kapsül kanatsızdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Ornithogalum montanumArdıçlı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Ornithogalum montanumAliağa / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Ornithogalum montanumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Ornithogalum montanumKaraburun, Akdağ Çürükcü kuyusu üstü, ca700-900 m / İzmir
2014 ©Tuna Uysal ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Ornithogalum türleri: O.adanense, O.alatepense, O.alatum, O.alpigenum, O.amplificatum, O.anamurense, O.anatolicum, O.arabicum, O.arcuatum, O.armeniacum, O.balansae, O.beyazoglui, O.boucheanum, O.chetikianum, O.collinum, O.comosum, O.demirizianum, O.erichpaschei, O.euxinum, O.fimbriatum, O.graciliflorum, O.gussonei, O.hajastanum, O.improbum, O.isauricum, O.joschtiae, O.kuereanum, O.lanceolatum, O.luschanii, O.macrum, O.malatyanum, O.mekselinae, O.microcarpum, O.montanum, O.munzurense, O.mysum, O.nallihanense, O.narbonense, O.navaschinii, O.neurostegium, O.nivale, O.nurdaniae, O.nutans, O.oligophyllum, O.orthophyllum, O.pamphylicum, O.pascheanum, O.persicum, O.pyrenaicum, O.refractum, O.sandrasicum, O.sigmoideum, O.sorgerae, O.sphaerocarpum, O.sphaerolobum, O.sumbulianum, O.tardum, O.transcaucasicum, O.uluense, O.umbellatum, O.vasakii, O.wiedemannii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)