Narinyıldız (Ornithogalumnivale) Kuşkonmazgiller (Asparagaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Orta Karadeniz, Asıl Ege alt bölgelerinde yayılış göstermektedir.
Türkçe literatürde genellikle Narinyıldız olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sütlücan olarak bilinir. Bilimsel olarak Ornithogalumnivale Boiss. şeklinde tanımlanır.
Ornithogalum etimolojisi
Ornithogalum Yunancada `kuş` anlamına gelen ornithos kelimesi ile `süt` anlamına gelen gala kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; beyaz çiçeklerine atfen adlandırıldığı sanılmaktadır.
nivale etimolojisi
Nivale Latincede `karlı, kardan` anlamına gelen nivalis kelimesinden türetilmiştir; genellikle çiçeklenmenin kar zamanı olduğuna işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.
Morfoloji
15 cm kadar boylanabilen, soğanlı bir türdür. Soğanlar yumurta biçimli, gömlekli; tabakalar beyaz, soluk kahverengi ve kağıtsıdır. Yapraklar hemen hemen şeritsi 12 cm`e kadar uzun, ~ 2 mm genişlikte, üst yüzeyde beyaz çizgili, tam kenarlı ve tüysüzdür. Çiçek durumu salkım yalancı şemsiye, 3-6 çiçekli; yapraksız çiçek sapı çok kısa, çiçekler toprak seviyesinin hemen üzerinde gibi; çiçek zarfı (çanak+taç) dilimleri ~ 12 mm, iç kısmı beyaz, dış kısmı beyaz üzerei yeşil kuşaklı; ercik 6, belirgin, çift biçimli; ercik başısırttan bağlı, içbükey; ovaryum üstdurumlu, yeşil, 3 bölmeli, silindirik-küremsi, 6-köşeli, bölmecikler nektarlı; boyuncuk 1; tepecik tam kenarlı veya belli belirsiz 3 lobludur. Meyveler kapsül, köşeli, kağıtsı, uzunlamasına yarıklı, yarılarak açılan; sapı yay gibi bükülü; tohumlar çok sayıda, küremsi veya yumurta biçimlidir.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)