floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Veronica hederifolia
 
Çiftehan / Ulukışla / Niğde - Mart 2022 © Serdar Ölez
Veronica hederifoliaVeronica hederifoliaVeronica hederifoliaVeronica hederifoliaVeronica hederifoliaVeronica hederifoliaphotos
Gözlem bildir
Baharmavisi
Plantaginaceae / Veronica / Veronica hederifolia
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Baharmavisi (Veronica hederifolia) Sinirotugiller (Plantaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 50–2000 m yükseklikler arasında; orman altları, gölgelik kayalık alanlar, kum tepeleri, tarlalar, üzüm bağları gibi ortamlarda yetişir.

Bilimsel olarak Veronica hederifolia L. şeklinde tanımlanır.

Veronica etimolojisi

Veronica cins adı 1500´lerin sonunda Carl Linnaeus tarafından, bu gruptaki bitkiler için birçok Avrupa dilinde veronica adının var olan yaygın kullanımına dayanılarak seçilmiştir. İsim muhtemelen Azize Veronica´ya atfedilmektedir. Azize Veronica, çarmıha götürülürken keten mendili ile İsa´nın yüzündeki teri silmiştir; bazı kaynaklar Veronica cinsinin bazı türlerinde gözlenen desenlere bu mendilin dokusunun benzemesinden dolayı bu adı aldığını belirtmektedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


10-40 cm boylanabilen, yıllık, otsu bir türdür. Gövde dar açılı yükselir veya yatık gelişir; yüzeyler tamamen salgısız, ± havlı veya neredeyse ülgerli tüylüdür. Yapraklar ve brakte az-çok etli ve sert dokuda, koyu yeşil renkte ve az-çok havlıdır. Yapraklar karşılıklı dizilili, saplı ve 3-5 lobludur. Çiçeklenme mart-haziran ayları arasında gerçekleşir. Çiçek sapı meyvelenme zamanı 9-15 mm΄ye ulaşır; çanak loblar 5-6 x 4-5 mm boyutlarda ve genellikle tüysüzdür, her kenarında 20-35 tane kirpik bulunur; taç parlak mavi renkte ve 5-9 mm çaptadır; boyuncuk 0.6-1 mm uzunluktadır. Kapsül 3-4 x 4·5-6 mm boyutlardadır; tohumlar elipsoid ile küremsi arası formda, 2.3-3.3 x 2-3 mm boyutlarda, parlak sarı renkte ve buruşuktur.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Veronica hederifoliaMebusevleri / Çankaya / Ankara
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Veronica hederifoliaDarende / Malatya
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Veronica hederifoliaKöşektaş / Hacıbektaş / Nevşehir
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Veronica hederifoliaÇiftehan / Ulukışla / Niğde
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Veronica hederifoliaAkçaören / Kahramankazan / Ankara
Nisan 2022 ©Serdar Ölez
Veronica hederifoliaGünpınar / Darende / Malatya
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Veronica hederifoliaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Veronica hederifoliaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Veronica hederifoliaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Veronica türleri: V.acinifolia, V.allahuekberensis, V.anagallis-aquatica, V.anagalloides, V.antalyensis, V.arguteserrata, V.armena, V.arvensis, V.balansae, V.baranetzkii, V.beccabunga, V.biloba, V.bombycina, V.bozakmanii, V.caespitosa, V.campylopoda, V.ceratocarpa, V.cetikiana, V.chamaedrys, V.cinerea, V.crinita, V.cuneifolia, V.cymbalaria, V.davisii, V.debilis, V.dichrus, V.dillenii, V.donii, V.elmaliensis, V.erciyasdagi, V.filiformis, V.fridericae, V.fuhsii, V.gentianoides, V.grisebachii, V.hederifolia, V.hispidula, V.intercedens, V.jacquinii, V.kopgecidiensis, V.kotschyana, V.leiocarpa, V.liwanensis, V.lycica, V.macrostachya, V.magna, V.microcarpa, V.montana, V.montbretii, V.multifida, V.officinalis, V.oltensis, V.opaca, V.orientalis, V.oxycarpa, V.panormitana, V.pectinata, V.peduncularis, V.peregrina, V.persica, V.polifolia, V.polita, V.polium, V.poljensis, V.pontica, V.praecox, V.quezelii, V.reuterana, V.rubrifolia, V.samuelssonii, V.scutellata, V.serpyllifolia, V.stamatiadae, V.sumilensis, V.surculosa, V.syriaca, V.tauricola, V.telephiifolia, V.thymoides, V.triloba, V.triphyllos, V.turrilliana, V.vanensis, V.verna, V.yildirimlii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2022)
  2. Veronica hederifolia (Baharmavisi). (2022, January 13). Kocaeli Bitkileri. https://kocaelibitkileri.com/veronica-hederifolia/
  3. AİBÜ Kampüs Florası. (2022). AİBÜ Kampüs Florası. https://ibuflora.ibu.edu.tr/tur/veronica-hederifolia
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)