Üçdam / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Gözlem bildir
Sugedemesi
Plantaginaceae /
Veronica /
Veronica anagallis-aquatica Sugedemesi (
Veronica anagallis-aquatica) Sinirotugiller (
Plantaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2350 m yükseklikler arasında; bataklık otlakları, hendekler, nehirler, akarsular ve pirinç tarlalarında ve diğer ıslak yerlerde, sıklıkla sığ suda, ancak büyük ölçüde su yüzeyinin üstünde bulunur.
Türkçe literatürde genellikle Sugedemesi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde göz mumcuğu veya veronika olarak bilinir. Bilimsel olarak
Veronica anagallis-aquatica L. şeklinde tanımlanır.
Veronica etimolojisi
Veronica cins adı 1500´lerin sonunda Carl Linnaeus tarafından, bu gruptaki bitkiler için birçok Avrupa dilinde veronica adının var olan yaygın kullanımına dayanılarak seçilmiştir. İsim muhtemelen Azize Veronica´ya atfedilmektedir. Azize Veronica, çarmıha götürülürken keten mendili ile İsa´nın yüzündeki teri silmiştir; bazı kaynaklar Veronica cinsinin bazı türlerinde gözlenen desenlere bu mendilin dokusunun benzemesinden dolayı bu adı aldığını belirtmektedir.
anagallis-aquatica etimolojisi
Anagallis Yunancada 'yeniden' anlamına gelen
ἀνά (aná) kelimesi ile `zevk almak´ anlamına gelen
ἀγάλλω (agállō) kelimesinin birleşiminden oluşmuştur; `yeniden zevk almak´ anlamına gelir; bitkilerde her güneş çıktığında çiçeklerin yeniden açılmasına atıfta bulunur.
Aquatica Latince
aqua kelimesi ve
-tica son ekinden oluşmuştur. Aqua su anlamına gelir.
-ticus (eril), -tica (dişil),
-ticum (eşeysiz) son eki ise '... ile ilgili' anlamındadır; türün su içerisinde veya sulak alanda yaşadığına/yetiştiğine atıfta bulunur. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir.
L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.