floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Veronica gentianoides
 
Şavşat / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Veronica gentianoidesVeronica gentianoidesVeronica gentianoidesVeronica gentianoidesVeronica gentianoidesVeronica gentianoidesphotos
Gözlem bildir
Kandil çiçeği
Plantaginaceae / Veronica / Veronica gentianoides
mapmapmapmapmapmapmap
Kandilçiçeği (Veronica gentianoides) Sinirotugiller (Plantaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Doğu Karadeniz, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-3600 m yükseklikler arasında; ormanlar, nemli çayırlıklar, meralar, ıslak alanlar ve taşlık alpin yamaçlarda doğal olarak yetişirler.

Bilimsel olarak Veronica gentianoides Vahl şeklinde tanımlanır.

Veronica etimolojisi

Veronica cins adı 1500´lerin sonunda Carl Linnaeus tarafından, bu gruptaki bitkiler için birçok Avrupa dilinde veronica adının var olan yaygın kullanımına dayanılarak seçilmiştir. İsim muhtemelen Azize Veronica´ya atfedilmektedir. Azize Veronica, çarmıha götürülürken keten mendili ile İsa´nın yüzündeki teri silmiştir; bazı kaynaklar Veronica cinsinin bazı türlerinde gözlenen desenlere bu mendilin dokusunun benzemesinden dolayı bu adı aldığını belirtmektedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Vahl kısaltması bilim insanı Martin (Henrichsen) Vahl (1749-1804) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Çiçekli dalları 5-60 cm boylanabilen, sürünücü, nadiren toprak üstüne serili gelişen, çok yıllık, otsu bir türdür. Çiçek taşıyan dallar çatallanmayan, dik, genellikle tüysüz, çiçek kuruluna doğru seyrek havlı; rizom dallanmış ve 4-7 mm çaptadır. Yapraklar genişçe eliptik, mızraksı, ters mızraksı veya şeritsi, 15-80 x 3-15 mm, kalın veya köselemsi, parlak, yaprak orta damarı sıklıkla beyazımsı; keskin veya küt uçlu; kenar kıkırdağımsı, tam kenarlı veya düzensiz ince dişli; dip yapraklar sıklıkla sıkışık rozet şeklinde, saplı, tabanda bitişik ve kınlı, genellikle tüysüz; gövde yaprakları daha küçük, sapsız, 1-5 çift, daha kısa kınlı, sıklıkla havlı ve çok kısa salgılı tüylüdür. Çiçeklenme Mayıs-Ağustos aylarında; salkım 10-50 çiçekli, tabanda sıklıkla tohum çiçekli ve brakteli, yoğun salgılı tüylü-havlı; çiçek sapı 5-15 mm, braktenin 1-3 katı uzunlukta; çanak 2-3.5 mm, loblar 4; taç koyu veya soluk mavi, 8-16 mm çapta; boyuncuk 4-8 mm uzunluktadır. Mevye kapsül; dairemsi, 4-7 x 5-7 mm, genellikle çanaktan taşan, genellikle salgılı tüylü-havlı, çentikli; tohumlar çok sayıda, dairemsi-eliptik, 1.8-2.4 x 1.5-2 mm, yassı ve pürüzsüzdür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Veronica gentianoidesŞavşat / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Veronica gentianoidesBorçka / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Veronica gentianoidesKargalı Gölcük TP / Bolu
Ekim 2023 ©Necmi Aksoy vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer V. gentianoides taksonları: Veronica gentianoides subsp. gentianoides, Veronica gentianoides subsp. gentianoides var. alpina, Veronica gentianoides subsp. glacialis
Türkiye´de doğal yayılan diğer Veronica türleri: V.acinifolia, V.allahuekberensis, V.anagallis-aquatica, V.anagalloides, V.antalyensis, V.arguteserrata, V.armena, V.arvensis, V.balansae, V.baranetzkii, V.beccabunga, V.biloba, V.bombycina, V.bozakmanii, V.caespitosa, V.campylopoda, V.ceratocarpa, V.cetikiana, V.chamaedrys, V.cinerea, V.crinita, V.cuneifolia, V.cymbalaria, V.davisii, V.debilis, V.dichrus, V.dillenii, V.donii, V.elmaliensis, V.erciyasdagi, V.filiformis, V.fridericae, V.fuhsii, V.gentianoides, V.grisebachii, V.hederifolia, V.hispidula, V.intercedens, V.jacquinii, V.kopgecidiensis, V.kotschyana, V.leiocarpa, V.liwanensis, V.lycica, V.macrostachya, V.magna, V.microcarpa, V.montana, V.montbretii, V.multifida, V.officinalis, V.oltensis, V.opaca, V.orientalis, V.oxycarpa, V.panormitana, V.pectinata, V.peduncularis, V.peregrina, V.persica, V.polifolia, V.polita, V.polium, V.poljensis, V.pontica, V.praecox, V.quezelii, V.reuterana, V.rubrifolia, V.samuelssonii, V.scutellata, V.serpyllifolia, V.stamatiadae, V.sumilensis, V.surculosa, V.syriaca, V.tauricola, V.telephiifolia, V.thymoides, V.triloba, V.triphyllos, V.turrilliana, V.vanensis, V.verna, V.yildirimlii




Kaynaklar
  1. Davis, 1978, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:6 Page:703
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)