NGBB / İstanbul - Haziran 2015 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Yavşan Otu
Plantaginaceae /
Veronica /
Veronica officinalis Oropaçayı (
Veronica officinalis) Sinirotugiller (
Plantaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Çiçekleri açmış saplarla yapılan bitki çayının birçok rahatsızlığın alternatif tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.
Türkçe literatürde genellikle Oropaçayı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde çıbanotu olarak bilinir. Bilimsel olarak
Veronica officinalis L. şeklinde tanımlanır.
Veronica etimolojisi
Veronica cins adı 1500´lerin sonunda Carl Linnaeus tarafından, bu gruptaki bitkiler için birçok Avrupa dilinde veronica adının var olan yaygın kullanımına dayanılarak seçilmiştir. İsim muhtemelen Azize Veronica´ya atfedilmektedir. Azize Veronica, çarmıha götürülürken keten mendili ile İsa´nın yüzündeki teri silmiştir; bazı kaynaklar Veronica cinsinin bazı türlerinde gözlenen desenlere bu mendilin dokusunun benzemesinden dolayı bu adı aldığını belirtmektedir.
officinalis etimolojisi
Officinalis Latincede `bir manastırda sağaltıcı bitkilerin ve diğer ihtiyaç maddelerinin tutulduğu yerde olan, yere ait olan` anlamına gelir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir.
L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.