floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Veronica persica
 
Çiftehan / Ulukışla / Niğde - Mart 2022 © Serdar Ölez
Veronica persicaVeronica persicaVeronica persicaVeronica persicaVeronica persicaVeronica persicaphotos
Gözlem bildir
Cırcamuk
Plantaginaceae / Veronica / Veronica persica
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Cırcamuk (Veronica persica) Sinirotugiller (Plantaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Erzurum-Kars, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 700 m yükseklikler arasında; tarım alanları, toprak yığınları, yol kenarları ve nadas alanlarında gelişirler.

Bilimsel olarak Veronica persica Poir. şeklinde tanımlanır.

Veronica etimolojisi

Veronica cins adı 1500´lerin sonunda Carl Linnaeus tarafından, bu gruptaki bitkiler için birçok Avrupa dilinde veronica adının var olan yaygın kullanımına dayanılarak seçilmiştir. İsim muhtemelen Azize Veronica´ya atfedilmektedir. Azize Veronica, çarmıha götürülürken keten mendili ile İsa´nın yüzündeki teri silmiştir; bazı kaynaklar Veronica cinsinin bazı türlerinde gözlenen desenlere bu mendilin dokusunun benzemesinden dolayı bu adı aldığını belirtmektedir.

persica etimolojisi

Persica {Latince}: Pers (İran) topraklarından gelen, İran`a ait veya İran΄a dair anlamında kullanılmıştır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Poir. kısaltması bilim insanı Jean Louis Marie Poiret (1755-1834) için kullanılmıştır; Poiret (1755-1834) Fransız bir botanikçidir.

Morfoloji


Toprak yüzeyinde sürünücü/yayılıcı olarak gelişen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler 10-60 cm uzunluğa ulaşabilir, yüzeyler havlıdır, toprak yüzeyine temas eden boğumlar ve boğum aralarından tekrar köklenebilir. Yapraklar yumurtamsı formdadır; alt yaprakların genişliği sıklıkla uzunluğundan fazla ve 5-25 x 3-18 mm boyutlardadır; üst yapraklar daha küçük ve dardır; taban yuvarlağımsı veya kısa yaprak sapına doğru kamamsıdır; küt uçludur; kenarlar sığ küt dişlidir. Çiçeklenme yıl boyu sürebilir. Salkım terminal çiçek kurulları oluşturur; salkımlar seyrek, birkaç to çok sayıda çiçekli olabilir; çiçekler yaprak koltuğundan çıkan yapraksı brakteler üzerinde tekil gözükür; çiçek sapı narindir ve 15-20 mm uzunluktadır. Çanak dilimler yumurtamsı-mızraksı formda ve 6-7 mm uzunluktadır, taban yakınında üst üste gelebilir. Taç derin mavi renkte ve 9-15 mm in çaptadır, kısa zamanda düşer. Boyuncuk 2–3 mm uzunluktadır. Kapsül meyve ters yüreksi uçludur ve 4-5 x 7-10 mm boyutlardadır, loblar geniştir ve 120° ile yayılır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Veronica persicaMebusevleri / Çankaya / Ankara
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Veronica persicaHeyiketeği / Darende / Malatya
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Veronica persicaÇankaya / Ankara
Şubat 2024 ©Mustafa Gökmen
Veronica persicaYuva / Seben / Bolu
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Veronica persicaÇiftehan / Ulukışla / Niğde
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Veronica persicaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Veronica persicaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Veronica türleri: V.acinifolia, V.allahuekberensis, V.anagallis-aquatica, V.anagalloides, V.antalyensis, V.arguteserrata, V.armena, V.arvensis, V.balansae, V.baranetzkii, V.beccabunga, V.biloba, V.bombycina, V.bozakmanii, V.caespitosa, V.campylopoda, V.ceratocarpa, V.cetikiana, V.chamaedrys, V.cinerea, V.crinita, V.cuneifolia, V.cymbalaria, V.davisii, V.debilis, V.dichrus, V.dillenii, V.donii, V.elmaliensis, V.erciyasdagi, V.filiformis, V.fridericae, V.fuhsii, V.gentianoides, V.grisebachii, V.hederifolia, V.hispidula, V.intercedens, V.jacquinii, V.kopgecidiensis, V.kotschyana, V.leiocarpa, V.liwanensis, V.lycica, V.macrostachya, V.magna, V.microcarpa, V.montana, V.montbretii, V.multifida, V.officinalis, V.oltensis, V.opaca, V.orientalis, V.oxycarpa, V.panormitana, V.pectinata, V.peduncularis, V.peregrina, V.persica, V.polifolia, V.polita, V.polium, V.poljensis, V.pontica, V.praecox, V.quezelii, V.reuterana, V.rubrifolia, V.samuelssonii, V.scutellata, V.serpyllifolia, V.stamatiadae, V.sumilensis, V.surculosa, V.syriaca, V.tauricola, V.telephiifolia, V.thymoides, V.triloba, V.triphyllos, V.turrilliana, V.vanensis, V.verna, V.yildirimlii




Kaynaklar
  1. Scrophulariaceae, S.A. Ghazanfar, F.N. Hepper & D. Philcox. Flora of Tropical East Africa. 2008
  2. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2022)
  3. Speedy Speedwell (Veronica persica and v. hederifolia). (2022). Urban Botany. https://urbanbotany.weebly.com/blog/speedy-speedwell-veronica-persica-and-v-hederifolia
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)