floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Veronica macrostachya
 
Kırklar / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Veronica macrostachya
Gözlem bildir
Kocamaviş
Plantaginaceae / Veronica / Veronica macrostachya
mapmapmapmapmapmap
Kocamaviş (Veronica macrostachya) Sinirotugiller (Plantaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 300-1700 m yükseklikler arasında; meşe ormanları ve çalılıkları, makilik alanlar, kayalık kalkerli yamaçlar ve nadas tarlalarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Veronica macrostachya Vahl şeklinde tanımlanır.

Veronica etimolojisi

Veronica cins adı 1500´lerin sonunda Carl Linnaeus tarafından, bu gruptaki bitkiler için birçok Avrupa dilinde veronica adının var olan yaygın kullanımına dayanılarak seçilmiştir. İsim muhtemelen Azize Veronica´ya atfedilmektedir. Azize Veronica, çarmıha götürülürken keten mendili ile İsa´nın yüzündeki teri silmiştir; bazı kaynaklar Veronica cinsinin bazı türlerinde gözlenen desenlere bu mendilin dokusunun benzemesinden dolayı bu adı aldığını belirtmektedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Vahl kısaltması bilim insanı Martin (Henrichsen) Vahl (1749-1804) için kullanılmıştır.

Morfoloji


5-30 cm boylanabilen, çok yıllık bir türdür; taban ± odunsudur; ± dallanmış, yayılı/serili veya dar açılı gelişir; yüzeyler ± yoğun havlı ve kısa veya uzun, kalın ve yarı-sert veya ince ve ipeksi tüylerle kaplıdır. Yaprak sapı 0-4 mm uzunluktadır. Yaprak ayası yumurtamsı, ters yumurtamsı, hemen hemen eliptik veya ters mızraksı formda ve 10-35 x 3-13 mm boyutlardadır, yeşil veya gri-kaba tüylüdür. Salkım 1-5 adettir ve oldukça yoğun 12-50 çiçeklidir. Çiçek sapı 3-7 mm uzunlukta ve braktenin 0.3-1.2 katıdır. Çanak 3-5 mm boyda ve 4-5 lobludur. Taç mavi, menekşe rengi, eflatun, pembe veya beyazımsıdır ve 7-12 mm çaptadır. Boyuncuk 3-5 mm boydadır. Kapsül ± ters yüreksi uçludur ve 3-4.5 x 4-6 mm boyutlardadır, salgısız havlıdır, sıklıkla hafifçe çentiklidir, taban kamamsı veya ± yuvarlağımsıdır. Tohumlar 0-~ 8 adet, eliptik, 1-1.8 x 0.8-1.3 mm, ± yassı ve buruşuktur.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Veronica macrostachyaKırklar / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan V. macrostachya taksonları: Veronica macrostachya subsp. macrostachya, Veronica macrostachya subsp. mardinensis, Veronica macrostachya subsp. sorgerae
Türkiye´de doğal yayılan Veronica türleri: V.acinifolia, V.allahuekberensis, V.anagallis-aquatica, V.anagalloides, V.antalyensis, V.arguteserrata, V.armena, V.arvensis, V.balansae, V.baranetzkii, V.beccabunga, V.biloba, V.bombycina, V.bozakmanii, V.caespitosa, V.campylopoda, V.ceratocarpa, V.cetikiana, V.chamaedrys, V.cinerea, V.crinita, V.cuneifolia, V.cymbalaria, V.davisii, V.debilis, V.dichrus, V.dillenii, V.donii, V.elmaliensis, V.erciyasdagi, V.filiformis, V.fridericae, V.fuhsii, V.gentianoides, V.grisebachii, V.hederifolia, V.hispidula, V.intercedens, V.jacquinii, V.kopgecidiensis, V.kotschyana, V.leiocarpa, V.liwanensis, V.lycica, V.macrostachya, V.magna, V.microcarpa, V.montana, V.montbretii, V.multifida, V.officinalis, V.oltensis, V.opaca, V.orientalis, V.oxycarpa, V.panormitana, V.pectinata, V.peduncularis, V.peregrina, V.persica, V.polifolia, V.polita, V.polium, V.poljensis, V.pontica, V.praecox, V.quezelii, V.reuterana, V.rubrifolia, V.samuelssonii, V.scutellata, V.serpyllifolia, V.stamatiadae, V.sumilensis, V.surculosa, V.syriaca, V.tauricola, V.telephiifolia, V.thymoides, V.triloba, V.triphyllos, V.turrilliana, V.vanensis, V.verna, V.yildirimlii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)