floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Veronica anagallis-aquatica
 
Üçdam / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Veronica anagallis-aquaticaVeronica anagallis-aquaticaVeronica anagallis-aquaticaVeronica anagallis-aquaticaVeronica anagallis-aquaticaVeronica anagallis-aquaticaphotos
Gözlem bildir
Sugedemesi
Plantaginaceae / Veronica / Veronica anagallis-aquatica
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Sugedemesi (Veronica anagallis-aquatica) Sinirotugiller (Plantaginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2350 m yükseklikler arasında; bataklık otlakları, hendekler, nehirler, akarsular ve pirinç tarlalarında ve diğer ıslak yerlerde, sıklıkla sığ suda, ancak büyük ölçüde su yüzeyinin üstünde  bulunur.

Türkçe literatürde genellikle Sugedemesi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde göz mumcuğu veya veronika olarak bilinir. Bilimsel olarak Veronica anagallis-aquatica L. şeklinde tanımlanır.

Veronica etimolojisi

Veronica cins adı 1500´lerin sonunda Carl Linnaeus tarafından, bu gruptaki bitkiler için birçok Avrupa dilinde veronica adının var olan yaygın kullanımına dayanılarak seçilmiştir. İsim muhtemelen Azize Veronica´ya atfedilmektedir. Azize Veronica, çarmıha götürülürken keten mendili ile İsa´nın yüzündeki teri silmiştir; bazı kaynaklar Veronica cinsinin bazı türlerinde gözlenen desenlere bu mendilin dokusunun benzemesinden dolayı bu adı aldığını belirtmektedir.

anagallis-aquatica etimolojisi

Anagallis Yunancada 'yeniden' anlamına gelen ἀνά (aná)  kelimesi ile `zevk almak´ anlamına gelen ἀγάλλω (agállō) kelimesinin birleşiminden oluşmuştur; `yeniden zevk almak´ anlamına gelir; bitkilerde her güneş çıktığında çiçeklerin yeniden açılmasına atıfta bulunur. Aquatica Latince aqua kelimesi ve -tica son ekinden oluşmuştur. Aqua su anlamına gelir. -ticus (eril), -tica (dişil), -ticum (eşeysiz) son eki ise '... ile ilgili' anlamındadır; türün su içerisinde veya sulak alanda yaşadığına/yetiştiğine atıfta bulunur. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30-100 cm boylanabilen, çok yıllık veya tek yıllık, otsu bir bitkidir. Gövdeler kıvrımsız/dik, genellikle ortaya kadar dallanmış ve sıklıkla yere serilidir; kuruduğunda kararır; tüysüzdür ve içi boştur. Yapraklar 30-70 x 10-25 mm boyutlardadır; alt yapraklar kısaca saplı, yumurtamsı, eliptik veya dikdörtgenimsi, küt uçludur; üst yapraklar sapsız, genişçe mızraksı, ± keskin uçludur; yüzeyler sıklıkla tüysüz, nadiren üstlerdekiler salgılı tüylü-havlıdır; kenarlar ince testere dişli, küçük dişli veya tam kenarlı gibidir. Çiçeklenme Mart-Eylül ayları arasında gerçekleşir; çiçekler dik slkım kurullardadır, 6-25 salkım kurul, her kurulda 20-40 çiçek bulunur; Salkım sapı 2-7 cm uzunluktadır; brakte şeritsi-mızraksı ve keskin uçludur; çanak 2-2.5 mm uzunlukta; taç lavanta rengi ile soluk mavi arası veya soluk leylak renginde ve 4-6 mm çaptadır; boyuncuk 1.5-2 mm uzunluktadır. Kapsül meyve daire şeklinde, şişik, 3-3.5 x 2.5-3.2 mm boyutlarda, çanak boyuna eşit veya hafifçe daha kısadır; yüzeyi tüysüz veya seyrek kısaca salgılı tüylü-havlıdır; tohumlar 40-70 adet, eliptik-yuvarlağımsı, dışbükey, 0.5-0.6 x 0.4-0.5 mm boyutlardadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Veronica anagallis-aquaticaKaşbıyıklar / Seben / Bolu
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Veronica anagallis-aquaticaÜçdam / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Veronica anagallis-aquaticaCumhuriyet / Beypazarı / Ankara
Temmuz 2021 ©Mustafa Gökmen
Veronica anagallis-aquaticaGümerdiğin / Şabanözü / Çankırı
Haziran 2021 ©Mustafa Gökmen
Veronica anagallis-aquaticaVeliköy / Şavşat / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Veronica anagallis-aquaticaDeringöl / Yığılca / Bolu
Ekim 2023 ©Necmi Aksoy vd.
Veronica anagallis-aquaticaKargalı Gölcük TP / Bolu
Ekim 2023 ©Necmi Aksoy vd.
Veronica anagallis-aquaticaKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Veronica anagallis-aquaticaEdremit / Balıkesir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Veronica anagallis-aquaticaBornova / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Veronica anagallis-aquaticaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Veronica anagallis-aquaticaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Veronica anagallis-aquaticaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Veronica anagallis-aquaticaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Veronica anagallis-aquaticaPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer V. anagallis-aquatica taksonları: Veronica anagallis-aquatica subsp. lysimachioides
Türkiye´de doğal yayılan diğer Veronica türleri: V.acinifolia, V.allahuekberensis, V.anagallis-aquatica, V.anagalloides, V.antalyensis, V.arguteserrata, V.armena, V.arvensis, V.balansae, V.baranetzkii, V.beccabunga, V.biloba, V.bombycina, V.bozakmanii, V.caespitosa, V.campylopoda, V.ceratocarpa, V.cetikiana, V.chamaedrys, V.cinerea, V.crinita, V.cuneifolia, V.cymbalaria, V.davisii, V.debilis, V.dichrus, V.dillenii, V.donii, V.elmaliensis, V.erciyasdagi, V.filiformis, V.fridericae, V.fuhsii, V.gentianoides, V.grisebachii, V.hederifolia, V.hispidula, V.intercedens, V.jacquinii, V.kopgecidiensis, V.kotschyana, V.leiocarpa, V.liwanensis, V.lycica, V.macrostachya, V.magna, V.microcarpa, V.montana, V.montbretii, V.multifida, V.officinalis, V.oltensis, V.opaca, V.orientalis, V.oxycarpa, V.panormitana, V.pectinata, V.peduncularis, V.peregrina, V.persica, V.polifolia, V.polita, V.polium, V.poljensis, V.pontica, V.praecox, V.quezelii, V.reuterana, V.rubrifolia, V.samuelssonii, V.scutellata, V.serpyllifolia, V.stamatiadae, V.sumilensis, V.surculosa, V.syriaca, V.tauricola, V.telephiifolia, V.thymoides, V.triloba, V.triphyllos, V.turrilliana, V.vanensis, V.verna, V.yildirimlii




Kaynaklar
  1. Davis, P. H., Cullen, J., & Coode, M. J. (1988). Flora of Turkey and the east Aegean islands. Edinburgh University Press
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)