Ateş Çiçeği (Salviasplendens) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.
Salvia splendens Türkçede Ateş Çiçeği olarak adlandırılır. Salvia Latincede 'kendini iyi ve sağlıklı hissetmek, sağlık, iyileşmek' anlamına gelen salvere sözcüğünden türetilmiştir; ayrıca salus 'sağlık, refah, refah veya kurtuluş' anlamındadır; bitkinin iyileştirici özelliklerine atıfta bulunur. Splendens {Latince}: güzel, gözalıcı.
Morfoloji90 cm kadar boylanabilen çok yıllık otsu bir türdür. Gövde köşeli, tabanda odunsu, üstte körpe/otsudur. Yaprak yumurtamsı-üçgen, 2.5-7 × 2-4.5 cm, geneli tüysüz, dışa doğru salgılı tüylü, taban kesik veya ± yuvarlağımsı, kenar testere dişli, ucu sivri; sap 3-4.5 cm ve tüysüzdür. Çiçeklenme Mart - Ekim arasında; çiçek durumu salkım, 2-6 çiçekli, 20 cm; brakte yumurtamsı, kırmızı, ucu kuyruksu çıkıntılı - sivri, tomurcuk aşamasında çiçeği saran; çiçek sapı 4-7 mm, kırmızı salgılı tüylü-ülgerli; çanak kırmızı, çan şeklinde, çiçekte yaklaşık 1.6 cm in çiçek, sonrasında 2 cm, kırmızı salgılı tüylü, damarlar ülgerli; taç açık parlak kırmızı, 4-4.2 cm, havlı; üst dudak düz, biraz içbükey, dikdörtgenimsi, 8-9 × 4 mm; alt dudak üstten kısa; sapçıklar yaklaşık 5 mm; konnektif yaklaşık 1.3 cm uzunluktadır. Meyve sert kabuklu, küçük, koyu kahverengi, elipsoid, yaklaşık 3.5 mm, uç kısım düzensiz olarak katlanmış, orta damar kanatlıdır. Tohumlar Ocak-Mart aylarında ekilir; 20-22 derecede 7-14 günde çimlenir.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)