Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kırşalbası
Lamiaceae /
Salvia /
Salvia reeseana Kırşalbası (
Salvia reeseana) Ballıbabagiller (
Lamiaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Orta Karadeniz, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak alt bölgelerinde yayılış göstermektedir.
Bilimsel olarak
Salvia reeseana Hedge & Hub.-Mor. şeklinde tanımlanır.
Salvia etimolojisi
Salvia Latincede 'kendini iyi ve sağlıklı hissetmek, sağlık, iyileşmek' anlamına gelen
salvere sözcüğünden türetilmiştir; ayrıca
salus 'sağlık, refah, refah veya kurtuluş' anlamındadır; bitkinin iyileştirici özelliklerine atıfta bulunur.
reeseana etimolojisi
Reeseana İsviçreli botanikçi Heinrich Reese (1879-1951)´e ithafen adlandırılmıştır. Reese
, Akdeniz ve Doğu florasını inceledi. Çoğu Arthur Huber-Morath ile birlikte 32 yeni bitki türü tanımladı. Hedysarum reesei ve sığırkuyruğu türü Verbascum reeseanum gibi
birkaç bitki türü ve Cytisopsis pseudocytisus subsp. reeseane gibi bazı alttürler Reese onuruna adlandırıldı. Reese Doğu Anadolu´ya yaptığı bir gezi sırasında öldü ve Elazığ´da Hristiyan mezarlığına gömüldü. Kısaltmalar arasında yer alan
& işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir.
Hedge etimolojisi
Bilimsel adlandırmada kullanılan
Hedge kısaltması, türün Ian Charleson Hedge (born 1928) tarafından yayınlandığına işaret eder; Hedge bir İskoç botanikçidir, İran, Irak ve güneybatı Asya florasına önemli katkılarda bulunmuştur, 300΄den fazla yeni bitki türü belirlemiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir.
Hedge kısaltması bilim insanı Charleson Hedge (1928-) için kullanılmıştır; Hedge bir İskoç botanikçidir, İran, Irak ve güneybatı Asya florasına önemli katkılarda bulunmuştur, 300´den fazla yeni bitki türü belirlemiştir.
Hub.-Mor. kısaltması bilim insanı Arthur Huber-Morath (1901-1990) için kullanılmıştır; Huber-Morath Arthur Huber-Morath, Basler Botanischen Gesellschaft (BAS) ve Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi nin herbaryumuyla ilişkili bir İsviçreli ekonomist ve botanikçidir. 1935 ile 1969 yılları arasında Türkiye florası üzerine yoğunlaşmış ve 16 keşif gezisi yapmıştır; yaklaşık 30.000 örnekten oluşan geniş koleksiyonu şu anda Conservatoire Botanique de Genèvede saklanmaktadır.